Al van jong af aan maak ik mijn eigen werelden. Dat doe ik in schilderijen/tekeningen, verhalen, gedichten, theaterstukken. Mijn thema is het vermogen en onvermogen om verbindingen te leggen. In mijn tekeningen ontbreekt elk plan en worden grenzen eindeloos opgerekt. Ze zijn een uitlaatklep en onstuitbare drang tegelijk. Als autodidact ervaar ik geen enkele druk van de doctrines die heersen in de reguliere kunstwereld.

Gijs Ambrosius
de kunstenaar

 

 

 

 

 

 

In 2015 vormden mijn ‘Circulaties’ het hart van de Art Brut Biënnale in Hengelo. Onlangs won ik de tweede prijs van de Special Award van het museum Jan van der Togt. In 2016 ik in Galerie Hamer in Amsterdam.

In juli 2015 verscheen mijn dichtbundel ‘Thuisternis’. Ook in mijn gedichten overheerst de fascinatie door verbindingen. Woorden en zinnen spatten uit elkaar op zoek naar orde. Mijn obsessies met taal leef ik uit op diverse podia.
“Deze bundel is een fantastische binnenkomer en hopelijk blijft het niet bij dit debuut.” – Kees van Meel (theaterrecensent en dichter) in pArt.

 

 

 

Tussenjury (Special Award) over werk van Gijs Ambrosius

‘Fascinerend, intrigerend. De opdringerige massa gedachten en gevoelens moet geordend en gecontroleerd worden, maar de stuwende stromingen lijken vast te lopen. Landverschuivingen dreigen, wringende spanning. Verbluffend fijne structuren met suggesties van landschappen en architectuur. Verontrustend.’

Eindjury (Special Award)

De tweede prijs is voor Gijs Ambrosius, die op een plat vlak een complexe ruimte weet te scheppen waar de beschouwer geen greep op krijgt.